Historie

Terugblik negende editie 2017
De deelnemers hebben ook in 2017 weer kunnen genieten van vier dagen fietsplezier! De regen, die vooral de eerste dagen veelvuldig naar beneden kwam, mocht de pret niet drukken gezien de grote glimlach waarmee de deelnemers van start gingen. De tulpenvelden stonden vol in bloei, wat prachtige plaatjes opleverde. De vele vrijwilligers van Le Champion die weer actief waren tijdens het evenement hebben gezorgd dat de deelnemers vier fantastische dagen hebben gehad. 

Wil je de verschillende dagen opnieuw beleven? Lees dan hier van iedere dag een verslag. 

Terugblik achtste editie 2016
Het waren 4 geweldige dagen. De bloeiende tulpenvelden straalden de deelnemers van Fiets4Daagse Hoorn tegemoet. De deelnemers werdenF4D2016 (1) feestelijk onthaald op de Roode Steen in het centrum van Hoorn. Voor de ruim 1400 fietsers was dit de afsluiting van vier gezellige fietsdagen. Tijdens de afwisselende routes over 30, 50 en 80 km konden de fietsers de afgelopen dagen ontdekken hoe mooi Westfriesland is. Organisator Le Champion kijkt zeer tevreden terug op het verloop van het evenement. Voor KWF Kankerbestrijding werd een bedrag van € 1.452- bij elkaar gefietst. Dit bedrag is het resultaat van alle donaties, die de deelnemers bij hun inschrijving aan dit goede doel hebben gedaan.

Terugblik zevende editie 2015
Ruim 1.700 fietsers stonden aan de start van de zevende editie van de Fiets4Daagse Hoorn. Tijdens de afwisselende routes over 25, 45 en 75 km konden de fietsers de afgelopen dagen ontdekken hoe mooi Westfriesland is.

F4D 2015 (1)De eerste fietsdag stond in het teken van heerlijk fietsweer. De deelnemers genoten van de nieuwe Tulpenroute richting Medemblik. Ook de dagen erna werd er volop genoten van de historische natuurgebieden. Tot rust kwam men bij de zorgvuldig uitgekozen stempelposten op soms wel heel bijzondere locaties, zoals het Rundveemuseum in Aartswoud, het Koeienhuis in Benningbroek, Molen de Breek in Oosthuizen en het Zuiderzeemuseum. Op deze laatste dag was de finish op de Roode Steen in het sfeervolle centrum van Hoorn. Na ontvangst van de medaille en het traditionele bosje tulpen kon het nagenieten beginnen.

 

Terugblik zesde editie 2014
Aan de zesde editie van de Fiets4Daagse Hoorn deden ruim 1.800 fietsers mee. Met dank aan het droge weer, veel zon en de afwisselende routes over 25, 45 en 75 km konden de fietsers weer de mooiste plekjes van Westfriesland ontdekken. De eerste fietsdag werd gekenmerkt door een stevige koude wind, maar er was onderweg genoeg vertier met onder andere het Zuiderzeemuseum en de Museumstoomtram. Het weer op de dagen daarna was een stuk aangenamer en dus werd er volop genoten van de historische natuurgebieden. Tot rust kwam men bij de zorgvuldig uitgekozen stempelposten op soms wel heel bijzondere locaties, zoals het Koeienhuis in Benningbroek, het Parfumflessenmuseum in Winkel en Molen Het Rode Hert in Alkmaar. “Je komt op plekken waar je nog nooit bent geweest”, was dan ook een veelgehoorde kreet. De deelnemers konden gelukkig ook nog een glimp opvangen van de voor Westfriesland zo kenmerkende tulpenvelden, die vanwege het vroege lenteweer al bijna allemaal uitgebloeid waren.

Terugblik vijfde editie 2013
Met dank aan het heerlijke lenteweer en de afwisselende routes over 25, 45 en 75 km konden de ruim 2.200 deelnemers tijdens de vijfde editie van de Fiets4Daagse Hoorn ontdekken hoe mooi Westfriesland is. Er werd volop genoten van de kleurrijke bollenvelden, de pasgeboren lammetjes en de draaiende molens.

De fietsvierdaagse begon dankzij een stevige wind met een pittige eerste fietsdag door de open polders van de Schermer en Beemster. Een dag later was het een stuk aangenamer op de fiets met veel zon en weinig wind. Het was echt genieten voor de deelnemers op de route langs het IJsselmeer. Ook op de stempelposten heerste een optimale sfeer met elke dag live muziek en dankzij de sponsors een lekkere snack of stuk fruit.

Deze editie fietsten de deelnemers op zaterdag een nieuw stuk route dwars door de haven van Hoorn, waar nog volop de sfeer van de Gouden Eeuw geproefd kon worden. Het bleek een succesvolle keuze, want iedereen wilde wel even de beroemde beeldjes van de scheepjongens van Bontekoe bekijken. Ook werd er veelvuldig gebruik gemaakt van de mogelijkheid om het Museum van de Twintigste Eeuw en Cinema Oostereiland te bezoeken.

Op de laatste fietsdag konden de fietsers een kijkje nemen bij de grootste Wagyu-boerderij van Nederland in Benningbroek. Op deze unieke locatie werd door veel mensen uitgerust, voordat zij weer op de fiets stapten voor de laatste kilometers richting de finish op de Roode Steen. Na ontvangst van de medaille en het toepasselijke bosje tulpen kon het nagenieten beginnen. Onder het genot van een drankje op één van de vele terrassen werd er volop nagepraat over deze fietsvierdaagse.

Terugblik vierde editie 2012
De Fiets4Daagse Hoorn mocht bij de vierde editie rekenen op veel belangstelling. Met bijna een verdubbeling van het aantal deelnemers (2.750) ten opzichte van vorig jaar was het dan ook gezellig druk langs de routes en op de posten, waar men dankzij de sponsors kon rekenen op uitgebreide verzorging. Zo deelde Deen Supermarkten elke dag iets lekkers uit aan de fietsers. Veel deelnemers maakten ook van de mogelijkheid gebruik om diverse musea langs de routes, zoals het Zuiderzeemuseum en het Westfries Museum, gratis te bezoeken. Natuur en cultuur werd op deze manier perfect tijdens de fietsvierdaagse gecombineerd.

De start en finish vond dagelijks plaats bij IJsbaan De Westfries. Alleen op de laatste dag was de finish op de Roode Steen in het sfeervolle centrum van Hoorn. Hier kon de welverdiende medaille in ontvangst worden genomen met daarbij de traditionele bos tulpen, beschikbaar gesteld door Karel Bolbloemen uit Bovenkarspel. Dankzij het Bevrijdingsfestival, dat gelijktijdig op de Roode Steen werd gehouden, was er veel gezellige muziek en dus besloten flink wat deelnemers hun fietsavontuur af te sluiten op één van de vele terrassen.

Tijdens de Fiets4Daagse Hoorn werd gefietst voor het goede doel KWF Kankerbestrijding. Deelnemers konden gelijktijdig met hun inschrijving een vrijwillige bijdrage doen. Dankzij deze gulle donaties werd op de laatste fietsdag een cheque met daarop het fantastische bedrag van €€ 4.368,- aan KWF Kankerbestrijding overhandigd.

Terugblik derde editie 2011
Aan de derde editie van de Fiets4Daagse Hoorn deden ruim 1.400 deelnemers mee. De eerste fietsdag, waarbij een ronde langs het IJsselmeer werd gefietst, werd gekenmerkt door een strakblauwe lucht en een krachtige wind. Ruim 600 mensen maakten van de gelegenheid gebruik om gratis een bezoek te brengen aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Daarnaast fietste een groot deel van de 25 en 45 km deelnemers de nieuwe, alternatieve route. De rest beleefde een unieke rit met de stoomtram.

De dagen daarop werd er volop genoten van de prachtige routes door het historische landschap langs de Westfriese Omringdijk en door het gebied van de Schermer en Beemster. Op de laatste dag fietste wethouder Aart Ruppert van de gemeente Hoorn zelf mee met de deelnemers, op weg naar de sfeervolle finish op de Roode Steen. Hier kon de welverdiende medaille in ontvangst worden genomen met daarbij de traditionele bos tulpen. En natuurlijk bleef iedereen met het mooie weer nog even lekker nazitten op één van de vele terrassen.

Terugblik tweede editie 2010
De tweede editie van de Fiets4daagse Hoorn was zwaar en mooi. Het weerhield de enthousiaste deelnemers er echter niet van op de fiets te stappen. Ruim 1.000 mensen schreven zich in voor deze editie.

Naast genieten deden de barre weersomstandigheden een beroep op het karakter van de toerfietsers. Een enkeling bleef thuis tijdens de tweede dag. De deelnemers, die wel waren gestart die morgen, kregen te maken met een onstuimige windkracht 6, die het fietsen op de dijk haast onmogelijk maakte. De organisatie speelde daar vlot op in door de route opnieuw te pijlen, maar dan via de weg die onderlangs parallel aan de dijk loopt.

Een van de eerste finishers was de oud-wethouder en één van de initiatiefnemers van de Fiets4Daagse Hoorn, Jan de Boer. Hij reed samen met zijn vrouw en dochter de 25 km. Daarna bereikte de rest van de fietsers het sfeervolle centrum van Hoorn, waar op het plein de Roode Steen veel entertainment was en alle deelnemers een bosje gele tulpen ontvingen.

Terugblik eerste editie 2009
Op de eerste dag werd er naar de Rijp gefietst alwaar de dorpsomroeper de deelnemers van allerlei weetjes over de Rijp vertelde. In Alkmaar werd bij onze sponsor AGU gestopt en werd de kaasmarkt bezocht, tevens was er op iedere afstand een verrassingspost alwaar een flesje AA Drink werd uitgereikt.

De route van de tweede dag ging langs Oosthuizen, Volendam en Purmerend, de 120 km is ook nog in Zuiderwoude en de Rijp geweest, in het landelijke gebied van het erfgoed “de Beemster”. Tussen de bloeiende tulpenvelden was een verrassingspost voor alle afstanden.

Dag drie begon regenachtig, maar de deelnemers werden in Opmeer al opgevrolijkt door de muzikale klanken van zeemansvrouwenkoor “de Lutine”. De verrassingspost op de Tropweere was ook weer zeer welkom. De deelnemers van de tweedaagse finishten hun prestatie in IJsbaan De Westfries.

Tijdens de laatste dag werd de Fiets4Daagse Hoorn afgesloten met prachtige weersomstandigheden door “Broekerhaven” langs het Zuiderzeemuseum en Sprookjeswonderland (wel veel tegenwind op en langs de dijk). Ook was er een prachtige stoomtramtocht voor de deelnemers aan de 40 km en een feestelijk onthaal op de Roode Steen midden in Hoorn. Bij deze feestelijke finish werden alle deelnemers binnengehaald met een prachtig tulpenboeket en een medaille als trofee!