• Nieuws
  • Ontdek fietsend de streek rondom Hoorn

Ontdek fietsend de streek rondom Hoorn

De Fiets4Daagse Hoorn kent vele gezichten. Er zijn te veel mooie plekjes, fraaie uitzichten en unieke locaties om ze allemaal te benoemen, dus belichten we een aantal unieke kenmerken van de streek. Wat er  daadwerkelijk te zien en te beleven is moet je absoluut zelf ontdekken tijdens 4 dagen fietsen!

Tulpen in alle kleuren van de regenboog

De Fiets4Daagse Hoorn fietsen we op het moment dat de talrijke bloemenvelden volop in bloei staat. De kleurenpracht van de tulpen, narcissen en hyacinten is overweldigend en maakt het lentegevoel helemaal compleet. De routes stemmen we af op de boeren in de polder. We kijken in het najaar waar de tulpenbollen geplant worden, zodat we weten waar het in het voorjaar mooi bloeit.

Beleef het water van de Zuiderzee

Voordat de Afsluitdijk Noord-Holland met Friesland verbond, noemden we het water ten oosten van Noord-Holland de Zuiderzee. Sindsdien noemen we dit water, zoals iedere Nederlander weet, het IJsselmeer. In veel plaatsjes langs dit water zijn nog de kenmerken te vinden van de geschiedenis die zij hadden aan zee. Je vindt er vissershuisjes en haventjes uit vervlogen tijden. Met de komst van de Houtribdijk, van Enkhuizen naar Lelystad, veranderde de naam van het water ten zuiden van deze dijk naar het Markermeer. Met de Fiets4Daagse Hoorn kun je er van uitgaan dat je deze wateren en onze Hollandse geschiedenis met dit water veel terug gaat zien in de routes. 

West-Friesland, 'n skoftig mooie streek

Hoorn ligt midden in de streek West-Friesland. Dit is het gebied dat wordt omsloten door de Westfriese Omringdijk. Deze dijk loopt bij Hoorn langs het Markermeer en IJsselmeer naar Medemblik, van daaruit door de polder richting Schagen, vervolgens naar het zuiden door Alkmaar en na Alkmaar loopt de dijk weer terug naar Hoorn. De dijk is 126 km lang en kent een lange geschiedenis waarin het de bewoners binnen de dijk beschermde tegen het water of ze juist de mogelijkheid gaf water het land binnen te komen ten behoeve van de landbouw. Met de komst van de Afsluitdijk verloor de Westfriese Omringdijk grotendeels haar beschermende functie, maar nog steeds biedt het deels bescherming. De inwoners van West-Friesland heten West-Friezen en veel van hen spreken nog met het Westfriese dialect. Je moet niet gek op staan te kijken als je iemand hoort roepen: “Nôh, ’t is ’n hêle trap niet? Hew je al ’t end in de bek?”. Ontdek deze unieke Noord-Hollandse streek, met zijn heerlijke lokale lekkernijen als klaaitjes en krentenmik!